Online blogs

We bieden een groot aantal online blogs aan om uw kennis te verbreden.

Hoe doe je trefwoordonderzoek voor SEO?

Sleutelwoorden vormen de basis van SEO. Als niemand zoekt naar waar je over schrijft, krijg je geen verkeer van Google – hoe hard je het ook probeert. Gezien hoe belangrijk keyword onderzoek is, is het niet verwonderlijk dat we er al veel over geschreven hebben. Daarom hebben is deze gids geschreven. Het loopt door een bewezen keyword research framework dat je gemakkelijk kunt aanpassen aan je website en doelstellingen. Dit is hetzelfde framework dat is gebruikt om ons blogverkeer te laten groeien naar meer dan 700.000 maandelijkse zoekopdrachten in slechts een paar jaar tijd. Hoe wordt het sleutelwoord onderzoek precies gedaan? Wij geloven dat er acht cruciale stappen zijn bij het uitvoeren van trefwoordonderzoek.

1) Bepaal je missie

Denk na over je missie voordat je iets begint. Denk na over vragen als: Wat is het hoofddoel van uw bedrijf of organisatie? Wat maakt het bijzonder? Wie probeert u precies te bereiken? En, welke beloftes doet u op uw website? Neem de tijd en schrijf uw missie letterlijk op. Als u eenmaal in staat bent om deze vragen tot in detail te beantwoorden, heeft u de eerste en belangrijkste stap in uw keywordstrategie gezet.

De markt waarin je je bevindt bepaalt of je missie geniaal genoeg is om hoog te scoren. Sommige markten zijn zeer concurrerend, waarbij grote bedrijven de zoekresultaten domineren. Deze bedrijven hebben enorme budgetten voor marketing in het algemeen en SEO in het bijzonder. Concurreren in deze markten is moeilijk, dus ranking in deze markten gaat ook moeilijk zijn.

Misschien verkoopt u cruises naar Hawaï. U biedt geweldige faciliteiten voor kinderen, waardoor de cruises vooral geschikt zijn voor jonge of alleenstaande ouders. Het aanbieden van de beste cruises naar Hawaii voor jonge ouders kan heel goed zijn wat uw service uniek maakt. Zoek dus naar het ding dat uw product onderscheidt van de concurrentie. Dit moet uw missie zijn, uw niche – en dit is wat u uw publiek te bieden heeft.

Als je de lancering in een concurrerende markt, uw beste inzet is om te beginnen klein. Als je eenmaal ‘bezit’ van een klein deel van die niche en wordt een grotere naam in de business van cruises naar Hawaii, kun je proberen om het niveau te verhogen en je cruises te verkopen aan een groter (meer algemeen) publiek. Je missie zal dan ook meer algemeen worden.

2)Maak een lijst met trefwoorden

De tweede stap is het maken van een lijst met uw zoekwoorden, bij voorkeur in een spreadsheet, zoals Google Sheets of Excell. Probeer, met uw missie in het achterhoofd, in de hoofden van uw gewenste publiek te komen. Wat zoeken deze mensen? Wat voor soort zoektermen zouden ze kunnen gebruiken terwijl ze op zoek zijn naar uw geweldige service of product? Welke van hun “problemen” lost uw product op? Schrijf zoveel mogelijk antwoorden op. Als uw missie duidelijk is, heeft u een vrij duidelijk beeld van uw niche en unique selling points (de dingen die uw bedrijf onderscheiden van anderen). Dit zijn de termen waar u voor gevonden wilt worden.

3)Onderzoek uw zoekwoorden

Nadat je deze eerste lijst hebt gemaakt, is het tijd om wat dieper in je trefwoorden te duiken. Gelukkig zijn er een aantal tools die je onderzoek naar trefwoorden wat makkelijker maken.

De eerste is Google zelf. Google de zoekwoorden die je al bedacht hebt en controleer de zoekopdrachten die Google suggereert terwijl je typt. Dat zijn de vragen die mensen daadwerkelijk aan Google stellen! U kunt ook de “gerelateerde zoekopdrachten” bekijken op de resultatenpagina van Google. Of kijk naar onze Yoast suggest tool of beantwoord het publiek. Deze tools zullen u voorzien van allerlei variaties van uw trefwoorden, synoniemen en gerelateerde trefwoorden. In onze post over keyword research tools vindt u meer details over het gebruik van deze en andere tools.

Bekijk deze tools en voeg alle trefwoorden toe aan uw lijst!

4)Vergeet de longtail woorden niet

Wanneer mensen beginnen met trefwoordonderzoek, hebben ze de neiging om zich te richten op zeer populaire “hoofd”-termen. Helaas worden die trefwoorden meestal door grote bedrijven gebruikt. Long-tail keywords daarentegen krijgen minder zoekverkeer, maar er is ook minder concurrentie. Daarom is het makkelijker voor u om op die trefwoorden te rangschikken. Bovendien hebben longtail keywords zelfs een hogere conversiewaarde, omdat ze meer gericht zijn op een specifiek product of onderwerp: een niche!

Een longtail keyword is vaak langer en meer gefocust dan een head term. Als uw hoofdterm [puppytraining] is, kan een longtail keyword [positieve puppytraining voor Labradoodles in Amsterdam] zijn. Met behulp van de hulpmiddelen die in stap 3 worden genoemd, kunt u ook meer long-tail varianten van uw trefwoorden vinden.

Vergeet niet om ook de long-tail keywords toe te voegen aan uw spreadsheet. Zet de hoofdtermen in de eerste kolom en voeg (meerdere) kolommen toe voor meer long-tail sleutelwoorden. Dit helpt u later bij het maken van een goede sitestructuur. Hoe meer longtail uw zoekterm is, hoe verder naar beneden in uw sitestructuur de landingspagina van de term thuishoort.

5)Analyseer de concurrentie

Of u achter lange-termijn trefwoorden aan moet gaan hangt grotendeels af van uw concurrentie. Als de concurrentie in uw niche hoog is, zult u het moeilijk hebben om te rangschikken op competitieve hoofdvoorwaarden. Als je weinig concurrentie hebt, zul je zelfs in staat zijn om te rangschikken op hoofdtermen. Dus u zult wat benchmarking moeten doen voor SEO.

Google de zoekwoorden die uit uw zoekwoordonderzoek zijn gekomen. Begin met je meest ‘head’ term. Bekijk de resultatenpagina van de zoekmachine (SERP). Dit zijn de websites waar je tegenaan gaat strijden als je eenmaal je content hebt geoptimaliseerd voor zo’n zoekwoord. Neem een kijkje: Ziet u professionele websites? Bedrijfswebsites? Bent u ‘gelijk’ aan deze bedrijven? Past uw website bij deze sites? Is uw bedrijf even groot en heeft het evenveel invloed in uw niche?

Het is moeilijker te rangschikken als je het opneemt tegen sites met sterke merknamen. Als merken bekend zijn van tv- of radiocommercials, worden je kansen om hoog te scoren nog kleiner. Maar het kan geen kwaad om naar hun inhoud te kijken. Is de inhoud goed geschreven en goed geoptimaliseerd? Als uw concurrentie echt een slechte inhoud heeft, heeft u misschien een kans om ze te overtreffen!

Kijk ook eens naar de advertenties in Google. Zijn die er? Als u een Google Adwords-account heeft, kunt u de pay-per-click controleren. Zoektermen die een hoge pay-per-click hebben zijn meestal ook moeilijker te rangschikken in de organische resultaten.

Zorg ervoor dat u aantekeningen maakt in uw spreadsheet over uw bevindingen voor de door u onderzochte zoektermen!

6)Bekijk de zoekintentie van dichtbij

De huidige SEO-strategieën moeten voor het grootste deel draaien om het beantwoorden van de vragen die mensen hebben of om het bieden van de beste oplossing voor hun “probleem”. Wanneer iemand een zoekopdracht invoert in een zoekmachine, is hij/zij op zoek naar iets. Elk type vraag heeft een specifiek antwoord nodig.

Probeer uit te vinden welke bedoeling uw publiek heeft als ze een bepaalde sleutelzin in Google intypen: Hebben ze een informatieve bedoeling (probeer informatie te vinden over een specifiek onderwerp), een navigatieve bedoeling (wil je toegang tot een specifieke website), een commerciële bedoeling (wil je iets onderzoeken voordat je gaat kopen) of een transactionele bedoeling (wil je iets kopen op dit moment)?

U kunt meer te weten komen over de zoekintentie van bepaalde zoekopdrachten door goed te kijken naar het type pagina’s dat al voor die zoekopdracht is gerangschikt. Ziet u vooral productpagina’s? Ziet u veel informatieve blogberichten? Ziet u video’s? Of ziet u een mix? Dit zijn allemaal hints voor wat Google veronderstelt dat de zoekintentie van een bepaalde query is. In deze post wordt uitgelegd hoe u de zoekresultaten kunt gebruiken om er zeker van te zijn dat uw inhoud op de intentie is gebaseerd.

Zoek uit welk soort intentie van toepassing is op je trefwoorden en voeg je bevindingen weer toe aan je spreadsheet!

7)Bepaal een trefwoordstrategie

Op basis van de gegevens die u nu hebt verzameld, kunt u een trefwoordstrategie bepalen. Als u bovenstaande stappen hebt gevolgd, moet u een spreadsheet hebben met een aanzienlijke hoeveelheid trefwoorden, en informatie over de concurrentie en de zoekintentie van uw publiek voor die trefwoorden.

Denk nu eens na over deze vraag: hoe gaat het met mijn website, vergeleken met de websites in de SERP’s? Bent u even groot en heeft u hetzelfde marketingbudget: ga je gang en richt je op die hoofdtermen. Zo niet: probeer eerst meer lange-termijn trefwoorden. Als u zich concentreert op een heleboel long-tail keywords samen, kan dat heel goed veel verkeer aantrekken. Als je eenmaal een rangorde hebt bereikt voor die longtail keywords, wordt het een stuk makkelijker om te streven naar meer head terms.

Als je hebt besloten waar je in wilt springen, denk dan na over het type inhoud: Wat was de bedoeling van het zoeken naar mijn trefwoorden? Wat zoekt mijn publiek? Maar ook, welke content kan ik maken die er nog niet is, en hoe kan ik me onderscheiden, in termen van kwaliteit of het bieden van oplossingen? Dit zal u helpen bij het bepalen van het type content dat u gaat creëren.

8)Begin met het maken van landingspagina’s

In theorie valt deze stap buiten het bestek van het trefwoordenonderzoek zelf. Toch is het maken van geweldige landingspagina’s natuurlijk essentieel als u verkeer naar uw website wilt krijgen. U moet dus landingspagina’s bouwen voor uw zoektermen, maar u hoeft niet meteen al deze pagina’s te maken – het kan een langdurige inspanning zijn. Uw trefwoordstrategie zal u helpen om prioriteiten te stellen. Bouw een goede landingspagina en gebruik de Yoast Duplicate Post-plugin om deze te kopiëren om snel nieuwe te maken.

Voor uw belangrijkste trefwoorden maakt u inhoudelijke artikelen van de hoeksteen; u maakt de best mogelijke inhoud over dat trefwoord – gezaghebbend en allesomvattend. Al uw ondersteunende, meer lang-staart-artikelen zullen linken naar deze hoeksteencontent. Dit moet deel uitmaken van uw interne link-strategie, die Yoast SEO Premium u kan helpen implementeren.

logo SEO academie

Contact Info

Wijnhaven 6
2511 GA Den Haag

+070 1234567
info@seoacademie.nl

Maandag t/m vrijdag: 9:00 - 17:00

Copyright 2020 FRESHFACE ©  All Rights Reserved